Robert Siegel Architects

Projects | Description | Profile | Contact

`


Site: Bard College is a liberal arts college with about one thousand students. Located in the Hudson Valley, its rural campus occupies a former agrarian landscape on the banks of the Hudson River. The new student residences are arranged on the site to create a controlled, residential quadrangle with views into the surrounding landscape. This is achieved by creating separate buildings with fluid spatial conditions between them. In addition, the corners of the new quadrangle are left open as the curving site plan blurs the distinction between the natural and built parts of the campus.

Social Parameters: As a result of our discussions with college administrators and students, we designed autonomous and intimately scaled houses for twenty students. These are organized to create a more comfortable, individualized and socially cohesive group than possible with traditional dormitories. The light-filled ground floor social area contains a shared living space, study and kitchen. These are adjacent to the building entry and face onto the quadrangle. At the front of the building, a generous wood bench encourages informal gatherings and modulates between the scale of the quadrangle and the entry vestibule. The stair hall is designed as the vertical complement to the ground floor social space. It is the most transparent part of the building and allows views through the landscape while giving glimpses into adjacent stair halls and corridors.

Materials: Exterior cavity wall has white and black ground face concrete masonry veneer with green slate accents. Windows are low-e, insulated glass with aluminum frames with either awning or casement operation. Interior pre-cast stairs and exterior bridges have painted steel railings with exposed fasteners. All room partitions and ceilings of public spaces are painted drywall. Bedroom ceilings are exposed concrete plank. Floors are carpeted in rooms and corrridors. Rubber treads and flooring is used at the staircases.

Structure: Precast concrete plank floors span thirty two feet between reinforced concrete masonry bearing walls placed perpendicular to the fa├žade. The folded wall configuration creates lateral stability. Cantilevered masonry walls at corner windows are achieved by integrating vertical and horizontal steel reinforcing into fully grouted concrete masonry.

HVAC: A geothermal well field provides ground water for water-to-air and water-to-water heat pump units. This strategy reduces energy consumption and provides quiet heating and air conditioning for student rooms and common spaces. Fresh air movement in common spaces is achieved without the use of fans as a thermostatically controlled ventilation louver at the top of the stair takes advantage of the thermal stack effect in the four story stair hall. Project Team: Robert Siegel, Jim Garrison, Paolo Berca, Rhonda Ebbesen, Danny Kim, Margarita McGrath, James Puckhaber , and William Truitt Consultants: Anastos Engineering Associates (Structural Engineer), Flack & Kurtz (Mechanical Engineer), Maxim Technologies (Geotechnical Engineer), Morris Associates (Surveyor/ Civil Engineer), Olin Partnership (Landscape Architecture) Construction: Mullaney Corporation Photography: Jeff Goldberg / ESTO Project completed with Garrison Siegel Architects

Bard College Residence Hall

Annandale-on-Hudson, New York

New 120 bed student residence hall

 
 
 
 
Photography: ©

Client: Bard College

Size (sf): 36,000

Cost: $7,800,000

Completed: 2001

Awards: NYS AIA Design Award 2001






Hosted by

all items are copyright 2018 by Robert Siegel Architects or Architects USA, all rights reserved.