Projects | Description | Profile | Contact


Located on Fifth Avenue, in New York City, this 23,500 sq. ft. retail space is the flagship store for Brooks Brothers. Conceived as "an merchandised architectural experience" the project attempts to unite design and tradition into a cohesive human experience.

A structural glass curtain wall rises three stories above the sidewalk, serving as fully a transparent "vitrine" for the architectural interior. This open continuation of the street, invites customers to participate in a shopping environment that is both visibly urban and sophisticated, putting both merchandise and patron on display.

Entering under a suspended canopy of structural aluminum and acid etched glass, the interior opens up to a thirty-five foot high atrium which introduces the shopper to the open plan interior sales areas and the splayed double interior stair. Throughout the interior a series of pearwood columns and interchangeable display panels are organized as an architectural "colonnade".

The monumental stair, detailed in thermal and honed limestone with glass balusters and pearwood handrails, invites the shopper to experience the mid and upper levels. The image wall, replete with display niches and an ever changing wall panel graphic, presents the new Brooks Brothers imagery at it rises through the open stair. Anchoring the 2nd floor are specialty shop areas for shoes and accessories and an exclusive Men's suits and Formal wear lounge. These speciality areas present product along arc shaped pearwood paneled walls. Backlighting is employed to float wall and colonnade fixtures within the space and emphasize the multi-layered nature of the overall design.

The project was published extensively and featured in the April 2000 issue of Interior Design Magazine.

It also received the following accolades :

2000 NASFM : Retail Design Awards : Outstanding Merit Award 2000 NY Association of Registered Architects : Design Awards : Award

Brooks Brothers

New York, New York

Award wining 5th Avenue flagship store.

Client: Brooks Brothers

Size (sf): 31,000sq.ft

Completed: 1999

Awards: see below

Published In: Interior Design Magazine

Hosted by

all items are copyright 2018 by HAIGHArchitects or Architects USA, all rights reserved.